Op donderdagavond 23 juni 2016 trok er een supercell*) over Sterksel, Heeze, Someren heen welke veel schade aanrichtte in deze dorpen en omgeving. De Lange Bleek bleef natuurlijk niet gespaard van dit hagel bombardement. Tijdens het onderzoek in ons gebied hebben we ook gekeken wat de impact geweest was van deze supercel over dit gebied. In de weken na de storm zijn door het Brabants Landschap alle bomen welke een risico opleverde voor de veiligheid opgeruimd.
Omgevallen bomen welke geen risico vormden zijn blijven liggen.
Wat opviel is dat er bij veel bomen de toppen uitgebroken waren en er complete bomen ontworteld waren. Ook hadden veel bomen schade aan de bast opgelopen door de impact/inslag van de hagel.
Opmerkelijk is dat de echte schade vooral voor de dennen waren opgelopen; de loofbomen hebben los van afgewaaide takken de storm goed doorstaan.
Aantasting van bomen.
Doordat de hagelstenen met grote kracht op de bomen terechtkomen en schade aan de bast aanbrengen is dit een prima ingang voor schimmels. Op verschillende plaatsen zijn er bomen aangetast door schimmels (vooral de Sphaeropsis sapinea) hierdoor zijn er tientallen hectaren bos in de omgeving afgestorven. In het gebied van de Lange Bleek lijkt het 2 jaar na dato wel mee te vallen. Verschillende dennen zijn wel verminkt door het missen van takken maar lijken zich bewonderenswaardig goed te herpakken.
Leven in de dode bomen
De bomen lijken dood maar zitten nog vol met leven. Tijdens onze tochten door de Lange Bleek hebben we ons er regelmatig over verbaast hoeveel leven er in de dode bomen zit.
Bastkevers, pissebedden, dennenboktorren, houtwespen, houtkevers, duizendpoten en veel meer dieren leven in de schijnbaar dode boom. Op hun beurt zijn deze weer een voedselbron voor andere natuurlijke vijanden zoals vogels.
*) Een supercel is het zwaarste type onweersbui dat kan voorkomen. Deze buitengewoon grote onweersbui heeft een lange levensduur door de zeer effectieve energievoorziening. De supercel kan ontstaan als er bij een onweersbui grote verticale windschering is, waardoor de windsnelheid en -richting in de bovenlaag sterk afwijkt van die in de onderlaag.